Tandvleesbehandelingen
Tijdens de periodieke controle beoordeelt de tandarts de gezondheid van uw tandvlees. Door regelmatig metingen uit te voeren krijgt uw tandvlees elke keer een cijfer (0-4). Deze score (Dutch Periodontal Screening Index) geeft aan of er tandsteen en/of een vorm van tandvleesontsteking aanwezig is. Afhankelijk van het cijfer (zie hieronder), dient er een behandeling plaats te vinden. De tandarts kan immers de mooiste voorzieningen vervaardigen, maar dit zal alleen duurzaam standhouden als de fundering (het kaakbot en het tandvlees) goed is. Onderzoek toont aan dat een gezonde mond ook belangrijk is voor de gezondheid van de rest van uw lichaam. Tandvleesontsteking vormt onder andere een risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en is van invloed bij suikerziekte.
Score 0. Er is geen tandsteen aanwezig is en het tandvlees is geheel gezond. Er hoeft er geen behandeling plaats te vinden.
Score 1. Het tandvlees bloedt tijdens de metingen, maar er is geen tandsteen aanwezig. Dit geeft aan dat er een oppervlakkige tandvleesontsteking (gingivitis) aanwezig is. De preventie-assistente of de mondhygieniste zal uitleg en instructie geven, zodat het tandvlees weer gezond kan worden.
Score 2. Het tandvlees bloedt tijdens de metingen en er is tandsteen aanwezig. De preventie-assistente of de mondhygieniste zal uitleg en instructie geven, zodat het tandvlees weer gezond kan worden. Daarnaast zal het gebit gereinigd worden.
Score 3-. Er wordt beginnende tandvleesontsteking (parodontitis) gemeten. De mondhygieniste zal uitleg en instructie geven. Daarnaast wordt het gebit uitgebreid gereinigd.
Score 3+/4. Er wordt tandvleesontsteking (parodontitis) gemeten. De mondhygieniste zal naast uitleg en instructie, uitgebreidere metingen uitvoeren en eventueel een bacterieel onderzoek afnemen. Aan de hand daarvan zal het gebit in meerdere zittingen (meestal twee tot vier) zeer uitgebreid behandeld worden. Na drie maanden worden de metingen nogmaals uitgevoerd. Afhankelijk van de nieuwe situatie wordt een vervolgplan opgesteld. In overleg met de parodontoloog (specialist tandvleesontsteking) kan chirurgische behandeling nodig blijken. Vaak zal het noodzakelijk blijven om enkele malen per jaar voor een nazorgbehandeling te komen.
Door regelmatig uw gebit te laten reinigen is uw gebit gezonder, uw adem frisser en u zult bovendien minder last hebben van bloedend en gevoelig tandvlees. Sommige patiënten associëren een bezoek aan de mondhygiëniste met pijn. Indien nodig kunnen de behandelingen worden uitgevoerd onder verdoving.
Bent u een regelmatige roker? De mondhygiëniste kan gebruik maken van de nieuwste Airflow technologie van EMS, waarmee ze de strijd kan aangaan met uw hardnekkige aanslag!
Maak snel een afspraak en houd uw gebit op orde!
- 026 - 445 66 88